Blogi

Kulma Pöhiskö aurinkoilmalämmitin mökin ilmanvaihdon parantamiseen

Juhannusviikolla tehtiin Raksituotteen ja koko Suomen historiaa, asentamalla markkinoiden ensimmäinen rakennuksen kulmaan asennettava aurinkoilmalämmitin, Kulma Pöhiskö. Kohteena oli eräkämppä Pohjois-Karjalan kauniissa vaaramaisemassa. Kohteeseen saapuessani vastassa oli ainakin miljoona mäkäräistä ja muita siivekkäitä. Eipä nämä siivekkäät päässeet tunnelmaa latistamaan, paistoihan aurinko pilvettömältä taivaalta ja paikka oli mitä parhain Pöhiskön asennukselle.

Rakennuksen sisään astuessa ilmassa oli havaittavissa “mummon mökkimäistä” tuoksua, vaikka tähän saakka kesä on ollut kuiva. Tuo tuoksu kertoo siitä, että mökin ilmanvaihto ei ole toiminut tai sitä ei tässä tapauksessa ollut laisinkaan. Korvausilma eräkämppään tuli sieltä mistä sattui reitin löytämään.

Alettiin kämpän isännän kanssa mittailemaan seinästä parasta asennuspaikkaa. Sellainen löytyi etelään osoittavasta rakennuksen kulmasta. Paikka on siis ihanteellinen ajatellen Kulma Pöhiskön toimintaa. Pöhiskö alkaa pöhistä aikaisin aamulla kun aurinko idän suunnalta nousee. Iltaan mennessä Pöhiskö on ehtinyt tehdä hommiaan monta tuntia, lähes puolivuorokautta. Asennus sujui varsin nopeasti. Merkattiin seinään paikat läpivientiputkelle sekä seinäkiinnikkeelle ja tehtiin seinään 140mm reikä. Tämän jälkeen Pöhiskö nostettiin paikoilleen ja ruuvattiin seinään kiinni. Sitten vain venttiili sekä katkaisija sisäseinään kiinni.

Jotta mökin ilmanvaihto olisi riittävä, laitettiin mökin vastakkaiseen nurkkaan vielä poistoilmaventtiili. Poistoilmaventtiili kannattaa yrittää asentaa mahdollisimman ylös, lähelle katon rajaa. Tällöin aurinkoilmalämmittimen lämmittämä ilma nousee ylöspäin ja poistuu luonnollisesti venttiilin kautta. Näin mökin sisäilma vaihtuu kokonaisvaltaisesti useita kertoja vuorokaudessa ja ummehtunut haju häviää.

Tämä on ehkä tyypillisin esimerkki siitä kun puhutaan mökin ilmanvaihdosta tai sen puutteesta. Tiettynä aikakautena rakennukset rakennettiin sillä ajatuksella, että lämpö ei saa mökistä karata minkään turhien reikien kautta. Eipä silloin myöskään raitis ilma pääse sisälle hallitusti. Tässä eräkämpässä oli höyrynsulkuna muovi, joka omalta osaltaan lisää mökin hengittämättömyyttä.

Mutta ilmanvaihto kannattaa laittaa kuntoon parempi myöhään kuin ei milloinkaan periaatteella. Esilämmitettyä ilmaa voi tuottaa Pöhiskö aurinkoilmalämmittimellä, jolloin mökin ilmanvaihto tehostuu kun lämmintä ilmaa puhalletaan rakennukseen.

Jälleen kerran sai lähteä tyytyväisenä asennukselta pois. Olihan taas yhden mökin ilmanvaihto saatettu kuntoon. Tämä mökki saa nauttia kuluttomasta ja huolettomasta aurinkolämmöstä vuosia ja taas vuosia.