Blogi

Raikas mökin sisäilma tekee hyvää

Midi Pöhiskö parantaa mökin sisäilman hirsirakennuksen seinässä

Raikas mökin sisäilma

Ennen oli kaikki paremmin. Tämän sanonnan kuulee sanottavan aika-ajoin ja se on sanojan näkökulmasta katsottuna varsin helppo liittää lähes mihin tahansa aiheeseen. Mutta oliko sittenkään ihan kaikki paremmin? Eräs aihe, johon itse törmään asiakkaitteni puheissa on vanhojen kesämökkien ilmanvaihto ja sitä kautta sisäilman laatu. Pureudutaan hieman mökin sisäilma asiaan.

Mökin sisäilma: ongelmat ja niiden aiheuttajat

Saan asiakkailta lähes tulkoon viikottain yhteydenottoja aiheista, jotka koskevat kesämökin, aitan, varaston tai vastaavan rakennuksen ummehtunutta sisäilman hajua. Tätä hajua voisi luonnehtia mummon mökin tuoksuksi. Ensimmäinen kysymys, jonka yhteydenottaja minulle esittää on, että olisiko tuotteestani apua tähän ongelmaan? Palataan hieman myöhemmin tähän kysymykseen.

Pidän suurimpana syyllisenä mökin sisäilman ummehtuneeseen hajuun sitä, että rakennus on talvet kylmillään. Pääsääntöisesti varsinkin asuinkäytössä olevat lomarakennukset ovat suht hyvin eristettyjä, vaikka rakennukset olisivatkin hieman vanhempaa rakennuskantaa. Tilanteessa, jossa mökki jää talveksi kylmilleen käy niin, että mökin sisäilman lämpötila ei pysy talvella ulkolämpötilan vaihteluiden mukana. Pahimmillaan ulkolämpötila voi muuttua vuorokaudessa kymmeniä asteita, joko plussakelistä paukkupakkaseen tai toisin päin. Pahempi tilanne on se jossa lämpötila nousee rajusti pitkän pakkasjakson jälkeen. Tällöin mökin sisäilma on ehtinyt painua samoihin pakkaslukemiin kuin ulkoilma, mutta kun tapahtuu äkki lauhtuminen niin sisäilma saattaa olla useita päiviä kylmempää kuin ulkoilma. Tästä alkaa muodostua ongelmia, koska mökin sisällä oleva kosteus tiivistyy:

  • seiniin
  • huonekaluihin
  • vuodevaatteisiin
  • tekstiileihin

Ja ”mummon mökki” on valmis.

Toinen suuri ummehtuneen hajun aiheuttaja on puutteellinen ilmanvaihto rakennuksessa. Talvet kylmillään ilman sähköjä olevaan mökkiin on vaikea saada riittävää ilmanvaihtoa järjestettyä, jotta nuo em. lämpötilojen muutoksista aiheutuvat ongelmat saisi eliminoitua.
Toki parempi puutteellinen ilmanvaihto kuin ei ilmanvaihtoa ollenkaan, jollaisia rakennuksia Suomen niemissä ja notkoissa valitettavasti on tullut nähtyä.

Mökin sisäilma voi olla huonolaatuista myös rakenteissa olevista syistä johtuen. Tällöin monesti ainoa keino parantaa ilmanlaatu on poistaa tällaiset rakenteet ja rakentaa uutta tilalle.

Mutta jos sinun kohdalla tuo ensimmäinen tai toinen kohta toteutuu niin voit huokaista helpotuksesta. Sisäilman kuntoon saattaminen ei saatakaan vaatia suuria ponnisteluita.

Mökin sisäilma kuntoon – vaihtoehdot

Peruslämmön ylläpitäminen

Rakennuksen, oli se sitten kesämökki, aitta, varasto jne. sisäilman lämpötila pitäisi saada pysymään talvellakin ns. peruslämmössä eli noin +15 asteessa. Tämä on lähes mahdotonta sähköttömällä mökillä ja tänä päivänä sähköistetylläkin mökillä varsin korkeilla sähkön hinnoilla. Harva pystyy käymään tulisijaakaan lämmittämässä läpi talven aina silloin kun olisi tarve.

Mökin ilmanvaihdon tehostaminen

Painovoimaisen ilmanvaihdon perusajatus on yksinkertaisuudessaan saada mökin sisäilma vaihtumaan riittävän usein vuorokaudessa luonnollisesti. Eli raikas ilma sisään korvausilmaventtiileistä ja ”vanha” ilma ulos poistoilmaventtiileistä.

Tässä kohtaa voidaan palata tuohon aiemmin esitettyyn kysymykseen. Vastaukseni on, että kyllä. Tuotteillani on mahdollista saada hävitettyä talven tuoma kosteus rakennuksesta ja tätä kautta poistettua ”mummon mökin” haju. Tehostettu ilmanvaihto sekä lisälämpö mahdollistavat sen, että mökin sisäilma vaihtuu tarpeeksi usein, jolloin edellä mainittua kosteuden tiivistymistä ei pääse tapahtumaan.

Jos sinulle heräsi ajatuksia tekstistä tai edellä mainitut ongelmat ”tuoksahtivat” tutulle niin ota rohkeasti yhteyttä.