Blogi

Pienennä sähkön kulutusta Pöhiskö aurinko­ilma­lämmittimen avulla

Kenellekään ei liene jäänyt epäselväksi, että sähkö on nyt ennätyskallista. Näkyvissä ei ole välitöntä sähkön hinnan halpenemista vaan päin vastoin eri tietoviisaat povaavat Suomeen ja muuhun Eurooppaan hyytävää talvea. Tähän tilanteeseen tuntuu olevan useita syitä eikä vähäisimpänä Venäjän sähkön tuonnin loppuminen. Hyvää tässä on se, että tässä maailman tilanteessa pyrimme tukemaan mahdollisimman vähän Venäjän toimia. Mutta ei mennä sen enempää naapurimaamme tekemisiin, niistä on saatu kyllä kuulla eri tiedotusvälineistä valitettavan paljon.

Meistä likimain jokainen miettii miten voisin pienentää sähkönkulutusta omalta osaltani? Tähän on tietysti monia keinoja huonelämmön pienentämisestä saunomisen lopettamiseen. Näitä toimia pystymme toteuttamaan varsin helposti kun olemme itse paikalla sitä termostaattia säätämässä. Mutta entäpä ne monet rakennukset, jotka ovat matkojen päässä tyhjillään lähes puoli vuotta kuluttamassa sähköä peruslämmön muodossa? Nyt puhutaan siis kesämökeistä, metsästysmajoista, aitoista, varastoista ja miksipä ei siitä kotipihalla olevasta autotallista, jota ei kuitenkaan raskisi jättää ilman peruslämpöä.

Miten Pöhiskö aurinko­ilma­lämmitin auttaa pienentämään sähkö­laskua?

Ensinnäkin Pöhiskö tulee hommata 🙂 Ei se täällä Raksituotteen varastossa kenenkään sähkölaskua pienennä…

Kyllä Suomessakin aurinkoa on paljon tarjolla, miksi muuten aurinkopaneelien kauppa tuntuu käyvän lähes tulkoon ylikuumana? Muutapa ei sitten Pöhiskökään tarvitse kuin sen auringon, jolloin alkaa kuluton aurinkolämmön tuottaminen. Olen lukuisia kertoja saanut kuulla, että ei se silloin paljon lämmitä kun lämmön tarve on suurimmillaan. Tottahan se on. Marras-, joulu-, tammikuu on melko hiljaista sen suhteen, mutta eikö lämpöä tarvitse helmi, maalis, huhti, toukokuun aikana sekä taas syksyllä elo, syys, lokakuussa? Joskus Suomen kesä on sellainen, että juhannuksenakin on villahousut kaivettava esiin.

On se mukava tulla maalishangille mökille hiihtelemään kun vastassa on kuiva ja hieman esilämmin mökki tai mennä syksyllä metsästyskämpälle kun Pöhiskö on puhaltanut kuulaan syyspäivän ajan lämpöä mökkiin.

Otetaan esimerkiksi suureen suosioon noussut Midi Pöhiskö aurinkoilmalämmitin. Sen laskennallinen maksimiteho on 500W ja suurin lämmönnousu 20-25 astetta. Tämä siis tarkoittaa sitä, että laitteesta tulee 0 asteen ulkolämpötilassa parhaimmillaan 25 asteista ilmaa rakennukseen. Midi Pöhiskön laskennallinen vuosituotto on varovasti laskettuna 500kWh. Heinäkuun 2022 pörssisähkön keskihinta oli 22,857c/kwh. Oletetaan, että tämä tulee olemaan seuraavan vuoden keskihinta (pidän tätä hieman optimistisena). Tällöin Midi Pöhiskö on säästänyt/tuottanut sinulle 114,285€ vuodessa! Midi Pöhiskön hankintahinta on 499€ (vastaavan kokoisen markkinajohtajan laitteen hinta 769€!!). Tästä saadaan takaisinmaksuajaksi 499/114,285=4,36 vuotta. Ei hassummin kun ajatellaan, että laite toimii täysin itsenäisesti parhaimmillaan vuosikymmeniä.

Toiseksi esimerkiksi voidaan vielä ottaa Maxi Pöhiskö. Sen laskennallinen maksimiteho on 1200W ja suurin lämmönnousu on 35-40 astetta. Laskennallinen vuosituotto on näin ollen 1200kWh. Edellä olleilla arvoilla laskettuna Maxin takaisinmaksuaika on 2,54 vuotta, hankintahinnan ollessa 699€.

Sanotaan, että pienistä puroista syntyy iso joki. Mielestäni tässä on vinha perä. Kiitos kun jaksoit lukea loppuun asti.

-Jukka-