Tietoa Pöhisköstä

Usein kysytyt kysymykset Pöhiskö aurinko­ilma­lämmittimistä

Koska Pöhiskö aurinkoilmalämmittimet ovat varsin uusi tuttavuus monelle suomalaiselle niin ne herättävät monenlaisia kysymyksiä. Tähän osioon on koottu usein kysyttyjä kysymyksiä, joita asiakkaani ovat minulle esittäneet. On ollut ilahduttavaa huomata, kuinka paljon mielenkiintoa tuotteet ovat herättäneet teissä. Tämä johtuu osaltaan varmasti siitä, että aurinkoilmalämmitys on vielä varsin tuntematon ilmanvaihdon sekä lämmityksen muoto.

1. Voiko Pöhisköllä lämmittää yöllä tai talvella?

Koska kyseessä on aurinkoenergialla toimiva lämmitin, niin yö- tai talviaikaan Pöhisköt eivät tuota lämpöä. Tällöin ne toimivat normaalin korvausilmaventtiilin tavoin.

2. Voinko asentaa Pöhiskö aurinkoilmalämmittimen varjoon?

Kuten edellä mainittu niin Pöhisköt toimivat aurinkoenergialla. Niihin on asennettu aurinkopaneeli, joka antaa puhaltimelle virran, joten aurinkopaneelin edessä olevat varjot heikentävät puhaltimen tehoa. Jos liität Pöhiskön olemassa olevaan aurinkosähköjärjestelmään niin tällöin laitteen voi asentaa hieman varjoisempaankin paikkaan, tällöin pitää muistaa, että laite ei tuota lämpöä, koska aurinko ei pääse lämmittämään laitteen sisällä olevaa ilmaa.

3. Voinko asentaa Pöhiskön katolle?

Periaatteessa kyllä, mutta en suosittele. Tähän on joitain perusteltuja syitä.

  1. Lumen paino voi vaurioittaa laitetta.
  2. Katolle asennettuna laite ei kerää niin hyvin matalalta paistavan auringon lämpöä eli keväällä ja syksyllä, jolloin laitteesta on eniten hyötyä.
  3. Kattoon on tehtävä läpivientireikä, jolloin on aina mahdollista, että reiästä ei saa tiivistä. Tästä muodostuu kosteusvaurion riski. Jos kuitenkin Pöhiskö halutaan asentaa katolle tulee käyttää ammattiasentajaa.

4. Voinko asentaa Pöhiskö aurinkoilmalämmittimen vaakasuoraan tai ylös alaisin?

Kyllä voit. Luontaisesti lämpö nousee ylöspäin, joten pystyasento on paras vaihtoehto, mutta jos tila ei salli pystyyn asennusta niin laitteen voi asentaa myös vaakasuoraan. Myös ylös alaisin asennus on mahdollista silloin ,jos halutaan esimerkiksi tehostaa kellaritilojen ilmanvaihtoa.

5. Kuinka kauan Pöhiskö varaa lämpöä?

Pöhisköt, kuten muutkaan vastaavat tuotteet eivät varaa lämpöä. Pöhiskö aurinkoilmalämmittimet aloittavat välittömästi puhaltaa auringon lämmittämää ilmaa rakennukseen kun aurinko paistaa laitteeseen. Puhallus loppuu kun aurinko ei paista aurinkopaneeliin. Auringon ei tarvitse paistaa täysin suoraan laitteeseen vaan puhallin pyörii, vaikka paiste tulisi viistosti Pöhisköön.

6. Paljonko Pöhisköllä voidaan nostaa huonelämpötilaa?

Tähän on lähes mahdotonta antaa yhtä oikeaa vastausta. Vastaus olisi monen tekijän summa; rakennuksen koko, tiiveys, sijainti ym.asiat vaikuttavat siihen paljonko sisäilmaa voidaan lämmittää. Olenkin antanut kysyjille esimerkin elävästä elämästä. Hirsimökki 60m² ilman seinien lisäeristystä. Seinässä Maxi Pöhiskö aurinkoilmalämmitin suunnattuna etelään. Huhtikuussa pääsiäisen aikaan päivän aikana mökin sisälämpötila nousi seitsemällä asteella Pöhiskön ansiosta.

7. Voiko Pöhiskö ylipaineistaa rakennuksen ja aiheuttaa näin sisäilmaongelmia?

Kun Pöhiskö on asennettuna optimaaliselle paikalle eli eteläseinälle, saadaan puhallusta aikaan vuorokaudessa maksimissaan 8h (Kulma-Pöhisköllä 12h). Luonnollisesti rakennuksessa on oltava jokin poistoilmakanava, josta ilma pääsee rakennuksesta ulos. Hormi toimii loistavana kanavana kun hormipeltiä ei laiteta kokonaan kiinni silloin kun mökiltä poistutaan pidemmäksi aikaa. Myös normaali korvausilmaventtiili riittää poistokanavaksi. Silloin kun rakennuksessa on poistoilmakanava niin Pöhisköt eivät saa ylipainetta aikaiseksi rakennuksessa eikä ole vaaraa, että rakenteisiin pääsisi kosteus tiivistymään.

8. Kuinka suuren reiän laite vaatii seinään?

100mm tuloilmaputkelle 113-117mm reikä ja 125mm putkelle 137-140mm.

9. Minkä tehoisia laitteet ovat?

Tuotetietojen yhteydessä on ilmoitettu laitteen laskennallinen nimellisteho. Ilmoitettu teho perustuu auringon lämpötehoon, joka on maksimissaan 1000W/m2. Esimerkiksi Maxi Pöhiskön laskennallinen maksimiteho on 1,2m2 * 1000W/m2 = 1200W